Ingyen tárhely - olcsó domain példa

Ez az esettanulmány elsősorban kezdő webmestereknek és weboldal tulajdonosoknak nyújthat segítséget, hogyan társítsunk ingyen tárhely szolgáltatóhoz olcsó domain nevet. Gyakorlatilag néhány 100 Ft/év befektetéssel megúszhatjuk új weboldalunk költségét és mindezt elérhetjük néhány percen-órán, esetleg napon belül.

Ez a példa egy jól bevált lehetőséget mutat be, ahol viszonylag nagy tárhelyünk lesz, nagy sávszélességgel, mindenféle reklám nélkül és saját, szinte teszőleges mennyiségű e-mail címmel, amely az olcsó domain menüpont alatt taglalt újonnan vásárolt saját domain nevünket tartalmazza (pl. sajatnev@ujdomainem.info) és nem egy reklámokkal teli, mindenki által használt ingyenes szolgáltatóét, ami jelentősen ronthatja egy cég esetében az imidzsét.

A kiválasztott ingyenes tárhely szolgáltatónk a www.GoDaddy.com lesz. A 000webhost szolgáltató tárhely jellemzőiről ezen a linken olvashat.

- Első lépésben regisztráljunk domain nevet az olcsó domain menüpontban leírtak alapján. Erről videós bemutató is készült!

- Ha be vagyunk jelentkezve a GoDaddy-nél felhasználónevünkkel, akkor a "Domains" felső menüpontból nyíló "My Domains" pont alatt végezhetünk el majd minden szükséges beállítást.

Ingyen tárhely - olcsó domain 1

- Kattintsunk az új domain nevünkre (ha több is van akkor a megfelelőre). Ekkor bejön egy újabb menü, ahol megtörténhet a domain név hozzárendelése az ingyenes tárhely szolgáltathoz. Előszöris a "Locked" lehetőségnél változtassuk meg ("Change") a domain állapotát "Unlocked"-ra. Majd a "Name Servers" résznél írjuk át a meglévő 2 szervernevet a 000webhost névszervereinek nevére, amit a "Custom nameservers" pontnál gépelhetünkbe, mégpedig:
NS01.000WEBHOST.COM
NS02.000WEBHOST.COM

Végezetül OK-ézzuk le. A változtatásokról e-mailben is kapunk figyelmeztetést. Jó esetben gyakorlatilag néhány percen belül meg is történik a váltás. A változtatások után érdemes visszaállítani az "Unlocked" státuszt megint "Locked"-re! (Ha egy doman név "Locked" állapotú akkor nem változtathatók rajt adatok, így pl. nameserver, személyes adatok sem és át sem ruházható. Ilyenkor egy 3. fél (pl. registrar) sem férhet hozzá, sem pedig esetleg félreirányíthatja valaki domain-ünket. Erre érdemes ügyelni!)

Ingyen tárhely - olcsó domain 2

A könnyebb eligazodás érdekében erről is készült egy kis bemutató videó, remélhetőleg így már tényleg minden egyértelművé válik (Az eredeti minőség mp4 formátumban INNEN tölthető le):

- Közben elkezdhetjük regisztrációnkat az ingyenes tárhely szolgáltatónknál, jelen esetben a 000webhost-nál a "Sign Up" gombra kattintva. Két lehetőségünk van: vagy megvárjuk míg aktiválódik as új domain nevünk és egyből ezt regisztráljuk a 000webhost-nál, vagy addig választunk egy ideiglenes aldomain (subdomain) nevet és később rendeljük hozzá a saját domain nevünket. Tapasztalat szerint szinte egyből beírhatjuk az újonnan már korábban átálított domain nevünket. Ha még nem történt meg az átváltás, arról figyelmeztető jelzést kapunk. Ha hosszab időn át sem stimmel a dolog, akkor érdemes újból leellenőrizni a GoDaddy-nél a nameserverek nevét, hátha elírtuk. A szükséges adatok beírása után (név, email, jelszó biztonsági kód stb) gyakorlatilag el is készül a regisztrációnk.

Ingyen tárhely - olcsó domain 3

- Későbbiekben a főoldaluk jobb alsó menüsorjában lévő "Memebers Area" ikonra kattintva jelentkezhetünk be és a "Create New"-ra kattintva hozhatunk létre újabb domain társítást az ingyen tárhelyhez, vagy használunk újabb aldomaint. Beírva jelszavunkat és "Setup New Account" nyomógombra kattintva szinte azonnal feltöltésre kész az új weboldalunk.

Ingyen tárhely - olcsó domain 4

- Ha mindezekkel készek vagyunk és minden rendben ment, akkor akár fel is tölthetjük tartalmunkat az ingyen tárhelyünkre (a "public_html" alá!!!). Ehhez szükségeltetik egy FTP file átviteli protokollt támogató program is (pl Total Commander). Ekkor "Host name"-hez beírhatjuk az új domain nevünket, FTP felhasználónévünk pedig vagy a létrehozáskor kapott e-mailünkben nézhetjük meg, vagy a "Memebers Area" menü alatti "Manage another domain" legördülőmenüből kiválasztott domain név majd "GO" hatására továbbugró "Account information"-nál tudhatjuk meg (pl. a6473823). A jelszó természetesen az amit regisztrációkor adtunk meg.

Ingyen tárhely - olcsó domain 5

- Már csak az e-mail cím kérdés maradt nyitva. A Control Panel "Manage Email Account" ikonjánál tudunk maximum 5 e-mail tárhelyet létrehozni egyenként 20MB-al és POP3-IMAP- Webmail lehetőséggel, valamint spam/vírus szűréssel. Létrehozás után elképzelhető, hogy csak 1 nappal később tudunk levelet küldeni. A "POP3/IMAP Configuration" alatt láthatók a levelezéshez szükséges beállítások (Ha küldeni akarunk, akkor rendelkeznünk kell SMTP szerverrel, vagy marad a Webmail megoldás.).
Ha nagyobb mail tárhelyet szeretnénk (6GB) sajnos kicsit macerásabb a dolog, de megoldható. Segítségül a google-t hívhatjuk. Nyissuk meg a következő oldalt: http://www.google.com/a/cpanel/domain/new és pontozzuk be a "Renszergazda:Én vagyok..." lehetőséget és írjuk be az új domain nevünket, majd katt a "Kezdő lépések"-re.

Ingyen tárhely - olcsó domain 6

A következő oldalon meg kell adni néhány kötelező adatot, ezt tegyük is meg. Továbbugorva lesz lehetőségünk megadni a kívánt e-mail címünket (pl info@ujsajatdomain.info) jelszóval. Ha mindez megvan, akkor igazolnunk kell weboldalunk tulajdonosát, vagyis magunkat. Ezt a "Domain tulajdonjogának ellenőrzése" hivatkozás alatt tehetjük meg. Az egyszerűbb megoldás ha "HTML fájl feltöltése"-t választjuk. Ekkor egy "googlehostedservice.html" filet kell létrehozni és belemásolni a megjelenített azonosítókódot és végül ezt bemásolni FTP-vel a "public_html" gyökérkönyvtárunk alá. Sajnos az ellenőrzés akár 48 óráig is eltarthat, bár az esetek többségében azért gyorsan megy. Közben legfelül a "Beérkező levelek"-re rákattintva beállíthatjuk az IMAP e-mail szolgáltatásunkat. (Az IMAP egy nagyon kényelmes szolgáltatás, melynél pl. leveleink nem töltődnek le automatikusan a levéltárhelyről, mint a POP3-nál, hanem ott tárolódik és bármely műveletet végzünk levelezőprogramunkban az szinronizálva lesz - pl ha a levél olvasott státuszt kap, akkor mindenhol így látjuk.) Végül eljutottunk a gmail levélszolgáltatónkhoz, ahol legfelül a "Beállítások", majd a "Átirányítás és POP/IMAP" fülnél válasszuk ki az "IMAP engedélyezése" pontot és mentsük el változtatásainkat.

Ingyen tárhely - olcsó domain 7

Most már csak az un. MX rekordot kell átállítani a 000webhost ingyenes tárhely szolgáltatónknál, amit a "Members Area"-nál tehetünk meg. Miután kiválasztottuk domainünket és a "GO" ra kattintottunk az ikonok közt találhatunk olyat, hogy "Modify MX Record". Válasszuk ki és írjuk be az új MX rekordot a következőre: aspmx.l.google.com, majd "Update". Ezzel készen is lennénk.

Ingyen tárhely - olcsó domain 8

Bár kissé bonyolultnak tűnik, azért meg lehet csinálni, hisz ez az oldal is a fennt írtakat használja.

Még pár segítség azoknak akik Outlook-ot használnak a levelezéshez. Ők az alábbiak alapján állítsák be levelezőprogramjukat:

Ingyen tárhely - olcsó domain 9

Bejövő üzenetek kiszolgálója: imap.gmail.com
Kimenő levelek kiszolgálója (SMTP): smtp.gmail.com

A "További beállítások..."-nál pedig eképpen legyen:

Ingyen tárhely - olcsó domain 10Ingyen tárhely - olcsó domain 11

IMAP: 993 és SSL
SMTP: 587 és TLS

Ezennel készen is áll az olcsón vásárolt domain névvel regisztrált ingyenes tárhelyünk, mégpedig saját e-mail címmel. (200 levélcímet létrehozhatunk és több GB levéltárhellyel).

Ha új domain nevet vásárolunk, akkor már nem szükséges újra regisztrálni a 000webhostnál, csak újat létrehozni mindig, szinte korlátlan mennyiségben.

Ha tartalomkezelő rendszert szeretnénk telepíteni az "Ingyen tárhely - Olcsó domain" párosunkra (Pl. Joomla), akkor arról a Joomla Webtárhely link alatt olvashatunk.