Joomla Webtárhely

  • Ingyen Joomla Webtárhely

Többen érdeklődtek Joomla webtárhely felől. Az ingyen tárhely szolgáltatók közül példaként a 000webhost webtárhely szolgáltatót vesszük szemügyre, mivel teljesen reklámmentes ingyenes webtárhely szolgáltató (semmi visszahivatkozás, semmi banner stb). Már most felhívjuk a figyelmet, hogy a jelen leírtak eltérhetnek a valóságtól, mivel szinte bármikor megváltoztathatja a szolgáltató a körülményeket! Szintén fontos dolog, hogy egy ingyenes szolgáltató valószínűleg nem fogja sosem elérni azt a minőségi szintet, amit egy fizetős Joomla webtárhely nyújthat! Kísérletezgetni és tapasztalatot gyűjteni azonban kiváló lehet. (Sajnos már szó érte a ház elejét, hogy nem úgy van minden, ahogy azt itt leírtuk: nos a cikk írásakor még a leírtak szerint történtek a dolgok. Szinte képtelenség folyamatosan nyomon követni a változásokat, ezért az észrevételeket szívesen vesszük a többiek érdekében is. Köszönjük!)

A Joomla mint tudjuk az egyik legközkedveltebb és legelterjedtebb dinamikus CMS tartalom kezelő rendszer (Content Management System). Joomla telepítés és kezelés egyszerű, szinte programozói tudás nélkül is használható. Felépítésük általában file rendszerből (PHP, HTML és egyéb kép / adatfile-ok) és adatbázisból (MySQL) áll, ez a Joomla esetében is igaz. (Sajnos az osztott webtárhely hátránya, hogy leterheltsége eléggé megnőhet, különösen igaz ez az adatbázis esetén: sokszor megszakadhat)

A 000webhost tárhelyre tulajdonképpen az összes CMS és egyéb rendszer feltelepíthető (Joomla, WordPress, b2evolution, Drupal, phpWebSite, phpBB, SMF, Coppermine). Joomla telepítése 000webhost webtárhely szolgáltatónál 2 féle képpen lehetséges:

  • Joomla telepítés automatikusan:

Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a Joomla telepítésnek. Miután regisztráltunk tárhelyet a szolgáltatónál (ahogy azt tehettük az ingyen tárhely-olcsó domain leírásnál), következő lépésben a "Members Area" alatt (ha kezdőoldalról indulunk) az új Joomla-nak szánt oldalunk melletti "Go to CPanel"-re kattintunk. Itt a "Fantastico Autoinstaller"-t válasszuk:

Joomla Webtárhely 1

Ezután kiválaszthatjuk a kívánt közösségi, tartalomkezelő, képkezelő stb. rendszer telepítőjét is, így a Joomla-t is:

Joomla Webtárhely 2

A "New Installation" gombra kattintva továbbléphetünk és megadhatjuk a szükséges adatokat a Joomla telepítéséhez:

Joomla Webtárhely 3

Az "Install in directory" részt üresen is hagyhatjuk, ha a gyökérkönyvtárba akarjuk telepíteni a Joomla-t. Végül egy felhasználónevet és egy jelszót kell megadnunk, majd klikk az "Install Joomla" gombra:

Joomla Webtárhely 4

Gyakorlatilag 1-2 percen belül el is készül a Joomla telepítés a háttérben. Utána csak be kell írnunk a regisztrált oldalunk címét a böngészőbe és már fut is a Joomla! Az adminsztrátor oldalunkra a "joomla-regisztraltoldalunk.com/adminstrator" link alatt léphetünk be a telepítéskor megadott felhasználónévvel és jelszóval. Innen már saját dolgunk mit kezdünk a Joomla-nkkal, milyen plugin-eket. telepítünk rá stb.
Sajnos kb. 2008 novembere óta felújítást végeznek az autoinstalleren és 2009 januárjára ígérték a folytatást. Ez idő alatt nem tudjuk használni a joomla telepítésnek ezt a formáját. (Sajnos ez a változás is a cikk írása után történt, de a képek még a múltat bizonyítják. Nem tudni tényleg újra aktiválják a szolgáltatást, vagy csak marketingfogás marad, hogy váltsunk át fizetős szolgáltatásaikra. Reméljük a legjobbakat...)Addigis csak manuálisan tudjuk végrehajtani és remélhetőleg hamar aktiválják a gyorstelepítőt.

  • Joomla telepítés manuálisan:

Ezen a téren szintén változások történtek: régebben lehetséges volt az a megoldás, hogy a bezipplet Joomla telepítő file-t simán feltöltöttük (mondjuk FTP-vel) a webtárhelyre és a 000webhost "File Manager"-ét használva egyszerűen kicsomagoltuk a webtárhely alatt.

Az első megszorítás aztán az lett, hogy beiktattak egy 60 mp-es időlimitet, melyet 1 folyamat használhat, de ekkor még mindig csinálhattuk azt a trükköt, hogy feldaraboljuk kisebb egységekre a tömörített Joomla telepítőt, majd egyesével csomagoltuk ki a webtárhelyen azokat.

Aztán megint jött egy érvágás, miszerint kiszedték a "File Manager"-ből az "Unzip" kicsomagolás lehetőséget. Valószínű a felhasználók számának dinamikus növekedésének és így a rendszer leterheltségének köszönhető be ez a megszorítás.

Tehát végül maradt az időigényes file-onkénti FTP-n keresztüli felmásolás. Jó tanácsként érdemes inkább könyvtáranként felmásolni kisebb egységekben, mert előfordulhat, hogy megszakad az FTP feltöltés. Olyankor mindig írjuk felül a legutolsó félbeszakadt könyvtárat is! Készüljünk fel rá, hogy nem lesz rövid idő míg felmásolódik minden file. Csak bízni tudunk benne, hogy az automatikus telepítés, vagy legalább a kicsomagolás lehetősége újra elérhető lesz...

Sikeres felmásolás után írjuk be a regisztrált oldalunkat a böngészőbe, melyre a Joomla-t akarjuk telepíteni és haladjunk lépésről lépésre. Végül már csak a "configuration.php"-t kell létrehozni és azokat a beállításokat kell elmenteni, melyet a Joomla telepítés végén kiír. Figyeljünk az írásvédettségre a "configuration.php"-nél és az egyéb konfigurációs fileoknál! A ".htaccess"-t is konfiguráljuk kedvünk szerint.

Aztán megint jött a változás, melyre egyik lelkes olvasónk figyelmeztetett (köszönjük neki!). Szerencsére ez a változás már pozitív irányba történt! A Joomla webtárhelyünkre a fileokat újra webes felületen tölthetjük fel (5MB-os file darabkákban) és újra kicsomagolhatjuk! Íme a küldött kép:

Joomla Webtárhely 5

A fent kiválasztott Joomla webtárhey segítségével a következő videón be is mutatjuk a telepítés menetét:

 

 

Mindenki saját felelősségére telepítsen, járjon el és használja a felül leírtakat! Sajnos a rendszer gyenge láncszeme az adatbázis szerver. Túlterheltség esetén sokszor megakadhat, ezért mindig csináljunk biztonsági másolatokat a tartalmunkról (vagy legalább tegyük vágólapra a mentés előtt), és ha elérünk egy bizonyos weboldal fejlettségi szintet, exportáljuk az adatbázist (phpMyAdmin-ban) és a file struktúrát is mentsük el néha.

  • Fizetős Korlátlan Joomla Webtárhely

Csak hogy lássuk a különbséget hogyan működik a Joomla telepítés egy fizetős korlátlan webtárhely esetében az előző fejezetben leírt ingyenes megoldáshoz képest, be fogunk mutatni egy rövid kis videón egy népszerű külföldi webtárhelyre való Joomla telepítést.

Két féle képpen telepíthetünk: manuálisan és automatikusan. Manuális esetben a Joomla tömörített (zippelt) telepítőjének felmásolása után a webtárhely cPanel-on belül található file kezelőjének segítségével ki tudjuk csomagolni 1 kattintással a fileokat a tárhelyen. A telepítést pedig szinte ugyanúgy kell véghezvinni, mint a fenti videónál. A másik eset az automatikus telepítés, erről részletesebben a következőkben írunk.

Az automatikus installálás a webtárhely szolgáltató cPanel-jén található "Fantastico Installer" script és telepítő csomag segítségével történt. A telepítés előtt létrehoztunk egy aldomain-t, ahova az új Joomla-nkat akartuk elhelyezni (joomla.ingyen-tarhely.info). Az egész művelet csupán kb. 1-2 percet vett igénybe, az adatbázist és felhasználót is automatikusan létrehozta a rendszer. Nekünk csupán a Joomla webtárhely leendő címét kellett beírni (joomla.ingyen-tarhely.info), az admin felhasználónevet, annak jelszavát, admin email címet és végül az oldal nevét.

Természetesen nem csak Joomla-t, hanem szinte az összes CMS rendszert fel lehet így telepíteni. A 000webhost-hoz képest azért elég nagy minőségi változást tapasztaltunk mindenféle téren, főleg a MySQL adatbázis gyorsaságában és megbízhatóságában. Most tehát nézzük a Joomla tepelítés menetét a webtárhely cPanel (azon belül is a Fantastico Autoinstaller) segítségével:

 

 

Ez a Joomla webtárhely, illetve szinte bármilyen célra felhasználható webtárhely ugyan fizetős és külföldi, de korlátlan számú és méretű domaint hostolhatunk rajta, jól bevált és ismert webtárhely szolgáltatóról van szó. Erről részleteket a Korlátlan Webtárhely link alatt olvashatunk. Aki további tippeket szeretne fizetős magyar Joomla tárhelyekkel kapcsolatban, az kérjük írjon nekünk az oldal alján található "Kapcsolat" hivatkozás alatt található elérhetőségünkön keresztül és kérjen tanácsot!

Kellemes Joomla időtöltést!