Olcsó domain

Ingyen tárhelyhez általában mindenki szeretne kapni olcsó domain nevet is egyben. A közhiedelemben elterjedt, hogy magyar honlapokhoz csak ".hu" kiterjesztésű domain nevet rendelhetünk. Nos ez egyáltalán nem így van. Sőt érdemes tudni, hogy egy ".hu"-s domain igénylése akár 2 hetet is igénybe vehet és nem is biztos, hogy olcsó vételt csinálunk vele. Ugyanakkor egy komolyabb magyar cégnél-vállalatnál imidzs szempontjából előnyösebb lehet a ".hu". Egy jó köztes megoldás mondjuk a ".eu" kiterjesztés, amely kicsit drágább ugyan (kb. 2000 Ft/év), de szinte percek alatt regisztrálhatunk és hozzájuthatunk domain-ünkhöz. A ".com"-os megoldás kb. 1200-1500 Ft/év összegben mozog.

Ha igazán olcsó domain nevet szeretnénk, akkor regisztráljunk ".info"-val. Néhány hónapja még 250 Ft/év áron hozzá lehetett jutni, ami nemrég felugrott kb. 300 Ft/év-re. Jelenleg a ".info" domain regisztrálás megint olcsóbb lett, szám szerint kb. $0,99 (~250 Ft/év a dollár árfolyamtól függően). Többek közt ez az oldal is ".info" domain kiterjesztést használ. Közben már éves tapasztalatunk is lett és kiderült, hogy a .info domain a következő évre már nem maradt olyan olcsó, így érdemes 2 évre előfizetni és akkor jön ki legoptimálisabban az ár. Ez a többi domain esetén is igaz, tehár 2 évre előfizetve járunk a legjobban. (A videóban még mindenhol 1 évvel mutattuk be). Aki előfizetett már 1 (vagy 2) évre, annak érdemes felkeresnie bennünket az alul található elérhetőségen, mert sokszor küldenek hírleveleket az akciókról, így olcsóbban megúszhatjuk a vásárlást és a megújítást!

SEO (keresőmarketing, keresőoptimalizálás) szempontjából sincs különösebb jelentősége a domain kiterjesztésnek. Példa okáért ugyancsak felhozható ez az oldal. (Írjuk be a google-ba: "ingyen tárhely" vagy "olcsó domain".)

A másik fontos dolog, hogy ha mi szeretnénk teljesen "uralkodni" a domain nevünk felett, akkor érdemes nemzetközi cégnél regisztrálni és ekkor annak webes felületén kényünkre-kedvünkre változtathatjuk hova szeretnénk kötni (milyen tárhelyhez/host-hoz) a domain nevünket. A nemzetközi domain regisztrációnak a hátránya pedig az, hogy nem tudunk ".hu" domain nevet regisztrálni. Ha úgy regisztráltatunk valamilyen cég segítségével domaint, akkor később macerásnak tűnhet a dolog, ha változtatni szeretnénk tárhelyet: értesíteni kell őket, hogy állítsák át a nameserver-eket stb. Az első esetben pedig az irányítás szinte teljesen a kezünkben van. A következőkben megbízható, nemzetközileg elismert és olcsó domain név szolgáltatót mutatunk be, időközben videós segítséggel is megspékeltük a regisztrációs, vásárlási és beállítási folyamatokat.

 

  • Olcsó domain név szolgáltató külföldön

Az egyik legismertebb, legközkedveltebb és legolcsóbb domain név szolgáltató a www.GoDaddy.com amerikai vállalat. Gyors regisztráció után beírhatjuk a kívánt domain nevet és kiválaszthatjuk a kiterjesztést (com, tv, info, org, net, mobi, me, biz, us, name, asia ws, ag, com.ag, net.ag, org.ag, am, at, be, cc, cn, com.cn, org.cn, ca, net.cn, de, eu, fm, gs, jobs, jp, ms, nu, com.nz, net.nz, org.nz, tc, tw, com.tw, org.tw, idv.tw, co.uk, me.uk , org.uk, vg). További kedvezményeket kaphatunk kupon kódokkal, amit a vásárlás előtt érvényesíthetünk és akár 10-20%-ot is megtakaríthatunk.

FIGYELEM! A GoDaddy hírlevelünkben nem rég kaptuk a felhívást, hogy ".com" domain vásárlása esetén a ~10$-os (az USD árfolyamától függően 1900-2000 Ft) vételi díj a "készlet erejéig" 30% megtakarítással AKCIÓSAN megkapható 7,49$-ért (kb. 1300-1500 Ft)! Az akció igénybe vehető, ha jobb oldalt a GoDaddy-s kocka banneren keresztül regisztrálunk, illetve azon keresztül vásárolunk, vagy az alábbi eredeti linkre keresztül ugyanígy (sajnos nem mindig garantált a kedvezmény):

www.GoDaddy.com

Aki még nem regisztrált, az előbb a fenti linken, vagy oldalsó GoDaddy banneren keresztül tegye azt, hogy igénybe vehesse a kedvezményt az olcsó domain regisztráció érdekében!

Ha szeretnénk megtudni, hogy a kiszemelt domain nevünk még nem foglalt-e, akkor az alábbi kis dobozba beírhatjuk a nevét és kiválaszthatjuk a kiterjesztését is (".hu" nincs!). Végül keressünk rá a "Search" gombbal. (Figyelem a gomb lenyomása után elnavigál az oldal, ezért nyissuk meg ezt a leírást mégegy oldalon!)

 

Olcsó domain regisztrálásának menete a GoDaddy-nél:

Ez az útmutató elsősorban kezdő weboldal tulajdonosoknak készül, akik még nem igazán jártasak ezen a területen, így próbálunk bővebb és képekkel illusztrált leírást készíteni. Az illusztrációk végén példaként "lépésről-lépésre" videókat is töltöttünk fel. A többiektől elnézést kérünk, ha esetleg túl szájbarágós a domain regisztrálás menete.

- Hozzuk létre saját felhasználónevünket a "Create a New Account" hivatkozás alatt

Olcsó domain a GoDaddynél 1

- Írjuk be a szükséges regisztrációs adatokat (a *-gal jelzettek kitöltése kötelező). Sajnos a külföldi oldalak használatánál szinte elengedhetetlen feltétele az idegen nyelv tudása, mégis vannak segítségeink, pl. fordítóoldalak, online szótárak (pl. www.webforditas.hu, sztaki szótár).

Olcsó domain a GoDaddynél 2

És íme a bemutató videó az olcsó domain árusító www.GoDaddy.com regisztrációhoz (Az eredeti minőség mp4 formátumban INNEN tölthető le):

- Regisztráció után nekiláthatunk domain nevünk kiválasztásához. Egy nagyon fontos megjegyzés(!): először mindig regisztráljunk GoDaddy számlát és domain vásárlás előtt jelentkezzünk be a számlánkba!!! Sajnos már előfordult az az eset, hogy domain foglalás előtt nem voltak bejelentkezve és a foglalás során ilyenkor megkérdezik, hogy egy létező (Login to an existing account ), vagy új felhasználó számlát kívánunk-e használni (I would like to create a new GoDaddy.com account.). Ha az utóbbit választjuk, akkor újból bekéri a személyes adatokat és ilyenkor új számla nyílik! Erre figyeljünk, mert csúnya kellemetlenségeket okozhat.

Ha már létezik a beírt domain név, akkor az oldal felajánl több hasonló lehetőséget. A domain regisztráció menetéről szintén készítettünk egy kis videót alul...

Olcsó domain a GoDaddynél 3

- A "GO!" rákattintása után láthatjuk, hogy domain nevünk foglalt-e, vagy sem. Ha nem akkor az aktuális árajánlatot is megkapjuk és egyéb opciós lehetőségeket. Azonban nekünk elég csak a kiválasztott domain név és nincs szükség további opciókra sem (More option), akinek esetleg igen, az pipáljon igénye szerint. A "Proceed to Checkout" lehetőséggel léphetünk végül tovább.

Olcsó domain a GoDaddynél 4Olcsó domain a GoDaddynél 5

- A következő lépésben még próbálnak ránktukmálni hasonló nevű, de más kiterjesztésű domain neveket is, azonban ezt hagyjuk figyelmen kívül és a "No thanks. Continue to checkout..." linket válasszuk.

Olcsó domain a GoDaddynél 6

- Véglegesítés előtt ismét megpróbálnak velünk kicsit trükközni. Vegyük észre, hogy a "Registration Lenght" alatt alapértelmezettként 2 évet állít be és így drágább is lesz a végösszeg, igaz sokszor így olcsóbban kijöhet a vétel hosszabb távon gondolkozva. Esetünkben állítsuk be 1 évre a regisztrációnkat. A 3. menüpont "Select Checkout Preference" részénél válasszuk ki a "No thanks. I'm ready to checkout." lehetőséget.

Olcsó domain a GoDaddynél 7Olcsó domain a GoDaddynél 8

- Utolsó lépésben történik a véglegesítés és fizetési lehetőség. Itt írhatjuk be promóciós kupon kódunkat, amivel további kedvezményeket kaphatunk (10-20%). A már eleve kedvezményes domain neveknél ne nagyon számítsunk további engedményekre. A kód beírása után az "Apply Code" gombbal aktiválhatjuk a kedvezményt. Sajnos a végösszegnél még hozzátesznek 0,2 $ kezelési költésget. A második menüpontban kiválaszthatjuk a fizetés módját (Hitelkártya, PayPal stb). Sokan gondban szoktak lenni, ha hitelkártyával kell fizetni, ugyanis csak a DOMBORNYOMOTTAT fogadják el és olyannal meg nem mindenki rendelkezik. Alternatív megoldásként fizethetünk PayPay-al is, de sajnos vásárláskor ott is kell beregisztrált hitelkártyánknak lennie. Sajnos már volt negatív tapasztalat, miszerint feltöltötték a PayPal egyenleget hazai bankszámlán keresztül, de vásárolni mégsem lehetett PayPal-lal hitelkártya beregisztrálás nélkül. Biztonság kedvéért megkérdeztük a GoDaddy-t levélben és válaszként leírták, hogy valóban csak hitelkártyás PayPal-lal lehetséges a domain vásárlás. (Ennek oka az automatikus évenkénti regisztráció megújítás, ami persze kikapcsolható, viszont ha megfeletkezünk a lejáratkor befizetni az újabb éves összeget, akkor figyelmetlenségből elveszíthetjük domain nevünket, ami csak magasabb díj ellenében hosszabítható meg, ha egyáltalán még meglehet.) PayPal-al történő vásárlás esetén nem a GoDaddy-nek kell kiadnunk a hitelkártya adatokat, hanem a szuperbiztos PayPal-nak, nem mintha a GoDaddy nem lenne biztonságos... (regisztrációs részletek a PayPal link alatt). A 3. menüpontban be kell pipálnunk 2 dobozkát melynél elfogadjuk a szabályzatokat. Végül a "Checkout Now"-ra kattintva léphetünk tovább a fizatési információkhoz. A személyes és bankkártyás adatok begépelése után ismét a "Checkout Now"-ra kattintsunk. Legvégül egy néhány betűs biztonsági kódot kell még beírnunk és ezzel kész is a vásárlás a www.GoDaddy.com oldalon.

Olcsó domain a GoDaddynél 9

Most pedig lássuk hogyan is zajlik a domain regisztráció a valóságban videós reprezentációval (Az eredeti minőség mp4 formátumban INNEN tölthető le):

Tulajdonképpen néhány percen-órán belül aktiválódik is az új olcsó domain nevünk és hozzátársíthatjuk az ingyen tárhely szolgáltatónkhoz.

Ennek menetéről egy jól bevált esettanulmányt láthatunk az Ingyen tárhely - olcsó domain példa hivatkozás alatt.

Aki szeretné megvásárolni domain-jét mondjuk a www.GoDaddy.com -nál és ennélfogva maga szeretné azt menedzselni, az az egyik Internetes Pénzkeresés cikkünkben olvashat arról, miként lehet az ehhez szükséges tőkét pénzbefektetés nélkül és napi pár perces időráfordítással előteremteni.

Ha tartalomkezelő rendszert szeretnénk telepíteni (Pl. Joomla) majd a domain névhez kötött tárhelyünk alá, akkor arról a Joomla Webtárhely link alatt olvashatunk.

Végül aki nem akarja a véletlenre bízni tárhelyét, biztosra akar menni és minőségi tárhely szolgáltatást akar, annak érdemes átolvasnia a Korlátlan Webtárhely cikkünket, ahol nincs korlátozva a tárhelyhez köthető domainek száma, maga a tárhely mérete és egyéb fontos paraméter. Aki további tippeket szeretne jól bevált, megbízható fizetős magyar tárhelyekkel kapcsolatban, az kérjük írjon nekünk az oldal alján található "Kapcsolat" hivatkozás alatt található elérhetőségünkön keresztül és kérjen tanácsot! Szintén jelentkezzen aki ezen cikk után vásárolt olcsó domain nevet, mert azok számára értékes információt és tippeket küldünk ki, hogyan lehet még spórolni és mire érdemes figyelni. Elég ha levél íráskor a tárgy mezőben ez szerepel: "Olcsó Domain Tippek", mást nem kell írni a levélbe.

Sikeres domain regisztrációt!