Külföldi korlátlan webtárhely

Ez a leírás egy népszerű külföldi korlátlan webtárhely szolgáltatót mutat be, történetesen az "Ingyen Tárhely" oldalunk jelenlegi otthonadóját, hostolóját, név szerint a HostGator külföldi (amerikai) céget. Sokan kérdezték, hogy milyen fizetős webtárhely szolgáltatót tudnánk ajánlani, mely megbízható és jó. Mivel alapvetően az oldal az ingyenes webtárhely szolgáltatókról szól (többnyire saját tapasztalatokon alapulva), így némileg "illúzióromboló" lehet, hogy itt mégis fizetős webtárhely hostingról is írunk. Nos, sokan az ingyen webtárhelyeket csak egyfajta "bemelegítésként" szokták használni, kísérletezgetnek rajta, majd végül ha már komolyabbra fordulnak a dolgok és kinövik az ingyen webtárhely adta kereteket és lehetőségeket, akkor keresnek valami komolyabbat. Ráadásként leírjuk egy lehetséges módját hogyan lehet "kigazdálkodni" egy ilyen webtárhely költségét.

Külföldi webtárhely szolgáltatók közül egyre elterjedtebbek az un. "unlimited" hosting-ok. Ez annyit jelent, hogy korlátlan tárhelyet hirdetnek. (Nyílván persze azért vannak technikai korlátok és korlátozások). Általában nem csak a tárhely korlátlan, hanem a MySQL adatbázis száma, a levelezés fiókok száma, FTP-k száma és a hozzárendelhető domainek / aldomainek száma is. Így a kifizetett szolgáltatásért elméletileg annyi weboldalt hozhatunk létre, amennyit csak akarunk (Tehát aki több weboldalban gondolkodik és nemzetközileg is ki szeretne tekinteni, annak jobban megéri az ilyen és hasonló webtárhely választás). Meg kell jegyeznünk, hogy alaposan át kell rágni mindig az adott webtárhely szolgáltató felhasználási feltételeit (TOS), melyben főleg a rendszer leterheltségét (CPU load) figyelik és sokszor túllépve a megengedett százalékos CPU értéket akár meg is szűntethetik a webtárhely számlánkat! Ez a szankció főleg az osztott, több felhasználós (shared) webhosztingból fakadó egyenlőségi okokra vezethető vissza, gondoljunk csak bele, senki sem szeretné, ha egy szerver gép erőforrását valaki a mi hátrányunkra lefoglalná aránytalanul.

Akárcsak a többi cikkben, itt is saját tapasztalatokat osztunk meg. Történt ugyanis, hogy időközben átvándoroltunk a 000webhost-ról a HostGator webtárhelyére. A döntés oka az volt, hogy több weboldalt is üzemeltettünk már a 000webhost webtárhelyén (utóbbi időkben főleg CMS rendszerű oldalakat) és köztudott ez MySQL adatbázis is használ bőven. A statikus HTML alapú oldalainkra nem igazán volt panaszunk, egy év alatt max. 1-3 napra állt le az adott szerver. Viszont az adatbázist igénylő dinamikus oldalakkal már több gond is volt, mondjuk ez nem is csoda mivel szintén közös erőforráson kellett osztozkodni a ki tudja hány ezer felhasználóval, ráadásul a domainek és a MySQL adatbázis számát is lekorlátozták a "korlátlan"-ról.

Anno kb. 2 évvel ezelőtt már volt szerencsénk a HostGator-hoz és hostoltattunk velük 2-3 weboldalt is, de akkor még nem volt divatban az unlimited webtárhely fogalma. Már akkor is szimpatikusnak tűntek és villámgyorsan válaszoltak minden felmerülő problémára. Aztán 1 év múlva folyamatos keresgélés közepette találtunk rá a 000webhostra "minek fizessünk, ha van ingyé' is" alapon. Mivel kinőttük a korlátait és fontosnak tartottuk a nemzetközi elérhetőséget is, így el kezdtünk keresgélni, mi változott azóta. Számtalan webhosting létezik a nagyvilágban és nem egyszerű kiszűrni melyik lehet a "legjobb" ár/teljesítmény arányban. Olvastunk fórumokat, azokban dicséreteket és szidalmakat az egyes webtárhely szolgáltatókról. Természetesen az ár is fontos szempont volt. Végül győzött a megbízhatóság és a régebbi tapasztalat, visszatértünk a HostGator-hoz. Nyílván vannak olcsóbb fizetős webhostingok is, többek közt a 000webhostnak is van ilyen (www.hosting24.com elérhetőséggel), de aki utánuk néz fórumokban, az nem mindig megnyugtató infókat hallhat róluk (bár ki tudja ilyenkor nem a konkurencia van a háttérben). Aki gondolja, próbálja ki és ossza meg a tapasztalatokat! ("000webhost" kupon kóddal további kedvezményeket is kaphatunk elméletileg)

Figyelem! Az itt leírt dolgok nem Szentírás, még egyszer kihangsúlyozzuk, SAJÁT tapasztalatokat osztunk meg! A cikk írásakor még az akkor aktuális körülmények szerint jártunk el és azóta változások léphetnek fel! Garanciát sajnos nem tudunk adni ilyen értelemben a leírtakra! Legtöbb helyen megpróbálunk videós reprezentációt is adni a könnyebb megértés érdekében! Aki eltérést tapasztal, annak észrevételét szívesen várjuk, és ennek megfelelően korrigálunk is a lehető legrövidebb időn belül!

 

 • Webtárhely jellemzők:

Először is bizonyításképpen a kételkedők ellenőrizhetik, hogy oldalunkat a HostGator hostolja. Mi névszerverként a NS1535.HOSTGATOR.COM és NS1536.HOSTGATOR.COM szervereket kaptuk. Ha megpingeljük őket és a www.ingyen-tarhely.info oldalt, akkor az IP címeknek az utolsó 3 számjegy kivételével egyezniük kell.

Először is a legfontosabb webtárhely jellemzők, a "korlátlan" dolgok: webtárhely méret, sávszélesség, domainek száma, aldomainek száma, FTP felhasználók száma, MySQL adatbázis száma, POP3 száma.

A technikai jellemzők: CGI, Fast CGI, PHP 5, Ruby On Rails, SSH, Perl, Chilisoft ASP, Python, SSI, Cron, FrontPage, Curl, GD, IMAP, SMTP. A népszerű és közkedvelt cPanel rengeteg funkcióját is élvezhetjük: AWStat és egyéb statisztikák, Fantastico autoinstallerek rengeteg CMS és egyéb script telepítési lehetőséggel, website builder és rengeteg menedzselhetőségi lehetőség...

Egyéb jellemzők: garantált 99,9% rendelkezésre állás (erre akár pénzvisszafizetést is vállalnak) és a technikai 24/7 támogatás, vagyis nonstop. Jó ötlet a chates kommunikációs felület, mert így szinte rögtön választ kaphatunk kérdéseinkre. Javarészt ezt is tesztelgettük, mivel nem egyszer éjjel (amerikai idő szerint) faggattuk szegény supportosokat.

 

 • Webtárhely regisztráció:

A főoldalon a "Webhosting" menüpont alatt kezdhetünk bele a regisztrációba. Két fül fog megjelenni, egyik a "Linux Web Hosting" (PHP) és a "Windows Web Hosting", (ASP.NET) ebből a cikk írásakor még az elsőt lehet csak választani. A "Linux Web Hosting" fül 3 csomagot tartalmaz: "Hatchling", "Baby", "Business". Ezek közül az elsőnél csak 1 domaint lehet a tárhelyhez hozzárendelni, a többihez korlátlant. A középső "Baby" csomag lesz a legkedvezőbb számunkra, mivel a "Business"-hez csak saját ingyenes üzleti telefonszámot adnak, "Anonymous FTP"-t és dedikált IP-t biztosítanak, mindezt már jóval magasabb áron.

A webtárhely vételt az "Order Now" gombon keresztül bonyolíthatjuk. Lehetőségünk van hitelkártyával és PayPal-lal is vásárolni. Anno hitelkártyával vásároltunk, második esetben már PayPal-lal. Miután átköltöztünk a 000webhostra, véletlen elmaradt a HostGator számla bezárása és mivel alapesetben automatikusan történik a szolgáltatás újraaktiválása, így a pénzt is levonták esetünkben az 1 év lejártával. (Sajnos nem kapunk emailben értesítést, mint pl. a GoDaddy-nél.) A HostGator oldalán olvashatunk olyat, hogy "45 Day Refund Period", vagyis 45 napon belül visszamondhatjuk a szolgáltatást teljes pénz-visszafizetési garanciával. Na, ez tényleg működött!

Vásárlás közben használhatunk kedvezményeket (un. coupon code-okat), mellyel általában 20%-ot elengednek a vételárból! Ezt a kódot a HostGator kezdőoldalán találhatjuk általában a fő bannerükön. Lehetőség van havonta / fél évre / 1 évre / 2 évre / 3 évre fizetni, természetesen hosszabb időszakra nagyobb kedvezményt adnak. A kupon kódot csak egyszer használhatjuk fel, így ha 1 évre fizetünk elő, jobban kijövünk, mint ha havit választunk és csak az első hónapra kapunk 20%-ot. Az éves díj a cikk írásakor kb. 120$ volt, mely 20% kedvezménnyel 96$ körül jön ki, ami a dollár árfolyamától függően 19 - 23 000 Ft. (Nyílván ez több oldal esetén éri majd meg nekünk: 10 weboldal esetén évi 2000 Ft körüli összeggel kalkulálhatunk oldalanként). Persze dönthet valaki úgy, hogy csak 1 domain nevet rendel a korlátlan tárhelyéhez (Hatchling csomag), ekkor a havi díj is alacsonyabb, 3 éves előfizetésnél kb. 5$/hó (900-1000 Ft/hó).
További "üzleti" lehetőség, ha úgy döntünk tárhely szolgáltató viszonteladók szeretnénk lenni (Reseller Hosting), ekkor kapunk egy teljesen automatikus webes konfigurációs rendszert (WHM - Web Host Management System), ahol néhány kattintással létrehozhatunk tárhelyet a vevőinknek és úgymond "rendszergazdák" lehetünk egy teljesen megbízható rendszerrel és támogatással a hátunk mögött. Például a 24GB-os viszonteladói csomaguk 25$/hó-ba kerül (kb. 5000 Ft/hó), melyet mondjuk kiadhatunk 3GB-os tárhelyekként értelem szerűen maximum 8 vásárlónak. Ha havonta pl. csak 1000 Ft-ért hírdetjük a 3GB tárhelyet, akkor maradhat 3000 Ft többletünk a havi díj levonása után. Természetesen a nagyob viszonteladói csomagok arányosabban olcsóbbak, a HostGator "Reseller Hosting" menüpontja alatt megtalálhatók a részletek.
Ha ki szeretnénk próbálni a korlátlan tárhelyes szolgáltatást és nem akarunk rá igazán költeni, akkor kicsit trükközhetünk is: mivel 45 nap pénzvisszafizetési garanciát vállalnak, ezért ha regisztrációkor a havi (monthly) fizetést választjuk és beírjuk az "1cent" kupon kódot, akkor bizony 1 dollárcentet (kb. 2-3 FT) kell fizetnünk az első hónapra. Ha valamiért nem tetszik a webtárhelyük, akkor pedig visszamondjuk és kész. (Figyelem az említett kód nem tudni meddig érvényes!!! A cikk írásakor működött!) Viszont kalkuláljuk bele, hogy csak egyszer alkalmazhatunk kódot, így az éves, illetve több éves előfizetés jobban megéri hónapra lebontva.

Egy kicsit tovább kutakodva újabb kedvezmény kupon lehetőségeket találtunk, mellyel 9.94 $, vagy 25% !!! kedvezményeket kaphatunk. Ezt akkor vehetjük igénybe, ha esetleg a hivatalos oldalon nem lenne kirakva semmilyen kupon kód. Az aktuális kód lekérhető a következő nyomógombokra kattintva, először ezeket érdemes kipróbálni. A 25%-os ajánlatnál eddig nem találtunk jobbat, igyekezzünk kihasználni, mert nem lehet tudni meddig lesz a lehetőség még elérhető! (elképzelhető, hogy a böngésző reklamál, de akkor engedélyezni kell a fenti figyelmeztető csíkot, főleg Internet Explorerben):

A korlátlan webtárhelyünk költségét interneten akár ki is termelhetjük pénzbefektetés nélkül (bőven), mindezt kevés idő ráfordítással! Erről a lehetőségről az Internetes Pénzkeresés rovatunk alatt írtunk részletesebben.

Még egy jó dolog, ha regisztrálunk: kapunk 25$ értékű Google Adwords reklámhitelt. Sajnos ez csak új adwords számlanyitásnál érvényes és a vásárlástól számított 15 napon belül használhatjuk ki. Mi sajnos nem tudtuk kipróbálni ezt a lehetőséget, mivel már rendelkeztünk Google Adwords számlával. Várjuk a tapasztalatok megosztását, akinek volt szerencséje kipróbálni ezt.

Ha több domain nevünk is van már, jól gondoljuk meg melyiket választjuk elsődlegesnek (melyiket regisztráljuk be), mert onnan kezdve az mutat majd webtárhelyünk gyökér könyvtárára (public_html) és további domainek hozzáadásakor már csak ez alatti könyvtárakra tudnak rámutatni, mint webes szülő könyvtár. (az FTP felhasználónevek végződése is maradandóan ez lesz: pl. ftp1@webtarhelyem.com). ha utólag akarjuk megváltoztatni az elsődlegest, akkot arra is van lehetőség plusz pénz fejében és csak teljes adatvesztéssel! A bevezetés után nézzük a webtárhely regisztráció folyamatát videón is: (Sajnos nem gondolkodtunk előre és nem vettük fel a saját regisztrációnk menetét és a vásárlást, így amíg lehetett rögzítettünk minta adatokkal és a vásárlási rész momentuma kimaradt a videóból. Nem mertünk megkockáztatni egy újonnani vásárlást...) Az eredeti minőség mp4 formátumban INNEN tölthető le.

 

 

Ha készek vagyunk a regisztrációval és vásárlással, akkor szinte azonnal birtokba is vehetjük az új webtárhelyet. Ne felejtsük átállíta(t)ni a domainünk névszervereit a HostGator-tól levélben kapottakéra! Szerencsés esetben az átállás szintén perceken belül megtörténhet. Ezek után nézzük meg a cPanelen keresztül adta lehetőségeinket.

 

 • Webtárhely gyakorlatban

A cPanel-t úgy érhetjük el, hogy az elsődlegesen beregisztrált domain nevünk után hozzáírjuk a "/cpanel" kapcsolót (pl. www.webtarhelyem.hu/cpanel). Ekkor rögtön felugrik egy bejelentkező kis ablak ahova be kell írni a regisztrációkor megadott felhasználónév / jelszó párost. A webtárhely webes cpanelje nagyon sok mindent tartalmaz, ezért csak a fontosabbakat említjük majd meg a bemutató videóban. A panel jobb oldala szakaszokra vannak bontva, melyeken belül ikonok találhatók. A szakaszok a következők: Partners (SEO eszközök és websablonok), HostGator Links (szolgáltatóval kapcsolatos ikonok), Preferences (weboldal beállításai, segítségek, jelszók stb.), Mail (rengeteg email beállítási lehetőség), Files (file menedszerek, FTP menedszerek, biztonsági másolatok stb.), Logs (statisztikák, hibaüzentek, stb.), Security (jelszóvédelem, SSH, stb.), Domains (domainek, subdomainek kezelése és átirányítások), Databases (MySQL, phpMyAdmin, stb.), Software / Services (CGI, PHP, Ruby, Fantastico, stb.), Advanced (Apache, Cron, hiba oldalak, stb.). A most következő bemutató videón megnézzük tehát a fontosabb lehetőségeket (Az eredeti minőség mp4 formátumban INNEN tölthető le.):

 

 

Az Ingyen tárhely - olcsó domain leírás végén elmagyaráztuk hogyan lehet nagy email tárhelyet "kitrükközni" a google mail segítségével. Igaz a HostGator elméletileg végtelen levél tárhelyet ad, mi például mégis meghagytuk a régi levelezési rendszert. Egyrészt a régi leveleink így megmaradtak, másrészt ha netalán esetleg költözni kellene más helyre, akkor csak az új webtárhely MX rekordját kell átállítani a google mail kiszolgálójára (aspmx.l.google.com). A fenti videóban ezt is megmutattuk hol és hogyan lehetséges.

Végül, de nem utolsó sorban a felhasználási feltételek. Ugyanis sajnos nem mindent engedhetünk meg magunknak, főleg az erőforrásokat illetően.

 

 • Webtárhely feltételek

A webtárhely felhasználási feltételei (Terms Of Service - TOS). Először is egy nagyon jó és hasznos szolgáltatás: a vásárlást követő 30 napon belül kérhetjük a HostGator-t, hogy költöztesse át weboldalunkat a régi tárhelyünkről az újra. A webtárhely szolgáltatás lemondását egy űrlapon (cancellation form) keresztül kell lemondani, ha esetleg nem lennénk megelégedve velük. Na és következzen az egyik legfontosabb, a tartalomra és használtra vonatkozó feltételek: természetesen nem lehetséges törvénybe ütköző tartalmakat tárolni náluk.

Néhány példát megemlítenek az osztott szervert használattal kapcsolatban (amilyet ugye mis is használunk), mi NEM lehet:

 • Top oldalak, nagyon nagy forgalmú oldalak
 • IRC scriptek/Botok
 • Proxy scriptek/Anonymizerek
 • Kalóz szoftverek / Warez oldalak
 • Képeket hosztoló scriptek (pl. PhotoBucket, vagy Tinypic)
 • Autoszörfölők / PTC / PTS / PPC oldalak
 • IP scannerek
 • Bruteforce programok / scriptek / alkalmazások
 • Levélbombák, SPAM scriptek
 • Banner Ad rotatorok
 • File megosztók, tükör scriptek (mint pl. a rapidshare is)
 • Kereskedelmi audio / zene sugárzás, streaming (1, vagy 2-nél több)
 • Zálog / Bank kötvények
 • Piramis / MLM /HYIP / Forex / E-Gold jellegű oldalak
 • Bank programok
 • Lottó oldalak
 • MUD / RPG stb oldalak
 • Rasszista és gyűlöletkeltő oldalak
 • Hacker oldalak
 • Illegális tevékenységek hirdetése
 • Warez / kalóz fórumok
 • Mailer Pro futtatás

A dolog a hírnév megóvására és az erőforrások normalizálására van kihegyezve, így például szintén a feltételek közt van az is, hogy 25% és afölötti erőforrást maximum 90 mp-ig engedélyeznek és persze lehetőleg ne nagy gyakorisággal. Fileok mennyiségi korlátaira vonatkozólag: 50 000 inode felett megszűntetik az automatikus adatmentést, 250 000 inode felett először figyelmeztetést kapunk és tartósan felette maradva akár fel is függeszthetnek. (Az említett erőforrások láthatók a cpanelen belül baloldalt. Azért nem olyan egyszerű elérni ezeket a korlátokat elhihetjük...)

Ezek a feltételek szinte sz összes hasonló kaliberű webtárhely esetében hasonlók. Sokan el sem olvassák a feltételeket, csak regisztrálnak fejvesztve, majd mikor letiltják őket, akkor meg "anyázzák" az adott szolgáltatót. Sajnos sok szolgáltató ki sem írja feltételeit, csak egyszerűen megválik tőlünk, ha úgy alakul. Kérünk mindenkit, hogy legalább egyszer olvassa végig a webtárhely feltételeit (a HostGator oldal alján, Terms Of Service), aki nem tud angolul az pedig fordíttassa le. Mi sem szeretnénk emiatt "anyázást", próbáltuk kiemelni a legfontosabb dolgokat.

A teljesség igénye nélkül felsoroljuk a hasonló kaliberű külföldi korlátlan webtárhely oldalakat is. Sajnos idő és pénz híján nem tudtuk/tudjuk őket tesztelni, így akinek esetleg lesz/van velük tapasztalata, az megoszthatná. Külföldi fórumokban megpróbáltunk utánuk nézni, igaz általánosságban olcsóbbak mint a HostGator, de jóval több rosszat is lehet olvasni felőlük. Tehát a külföldi korlátlan webtárhely oldalak:

Egyiknél-másiknál szintén találhatók kupon kódok! Jól nézzük át a webtárhelyek Felhasználási Feltételeit (TOS) is mielőtt regisztrálnánk! A fenti webtárhelyek általában tartalmaznak 30 nap pénzvisszafizetési garanciát, 24/7 órás/napos ingyenes telefonsegítséget és egy ingyenes domain nevet.

Kedvezményes domain név vásárlásról a olcsó domain menüpont alatt olvashatunk, ahol egy szintén híres és külföldi szolgáltatót és a velük kapcsolatos tapasztalatainkat osztjuk meg.

A nagy nemzetközi elismerésre, sikerre alapozva és az olcsó domain cikk áttanulmányozása után bátran tudjuk ajánlani a cikkben elemzett GoDaddy domain regisztrátort, mely nem csak olcsó domain vásárlási lehetőséget, hanem szintén olcsó és megbízható tárhely szolgáltatást is nyújt! Ennek részleteiről a GoDaddy oldal "Hosting" menüpontja alatti "Web Site Hosting" és "Wordpress Hosting" linkek alatt szerezhetünk tudomást.

Aki további tippeket szeretne megbízható és komoly fizetős MAGYAR tárhelyekkel kapcsolatban (egyéb extra szolgáltatásokkal), az kérjük írjon nekünk az oldal alján található "Kapcsolat" hivatkozás alatt található elérhetőségünkön keresztül és kérjen tanácsot!

Kellemes regisztrálást és jövedelmező webtárhely használatot!